Qui paga impostos mediambientals a Espanya?

04/11/2019 | Notícies

Catalunya, el País Valencià i les Balears recapten el 60% dels impostos verds a Espanya

Ara.cat – Editorial del 3 de novembre de 2019. Un estudi del Consell d’Economistes d’Espanya sobre fiscalitat mediambiental torna a posar sobre la taula no només la diferència sideral que hi ha entre comunitats autònomes, sinó la soledat de Catalunya a l’hora d’implementar pràcticament en solitari unes polítiques que són reclamades per la Unió Europea com una peça fonamental de la lluita contra el canvi climàtic. Les dades són eloqüents: Catalunya recapta ella sola un terç del total d’impostos autonòmics sobre el medi ambient que es paguen a l’estat espanyol. Recordem que Catalunya representa un 16% de la població i un 19% del PIB; per tant, hi ha una desviació important, una sobrecàrrega impositiva sobre els ciutadans i les empreses catalanes.

Si es miren les dades amb deteniment, hi ha una dada que crida poderosament l’atenció. Resulta que l’autonomia que menys recapta en concepte de fiscalitat verda és la Comunitat de Madrid, on l’administració governada pel PP des de fa dècades no ha posat en marxa pràcticament cap impost mediambiental, només el de residus. Només així s’explica que Madrid recapti la xifra irrisòria de 2,7 milions d’euros per aquest concepte, un 0,2% del total; és a dir, 200 vegades menys que Catalunya, que ingressa 546,6 milions, la gran majoria, 503, a través del cànon de l’aigua. No hi ha millor exemple del dúmping fiscal que practica Madrid per atreure empreses i ciutadans amb recursos, i que s’estén a altres figures com l’impost de successions o el tram autonòmic de l’IRPF.

Continua llegint l’article

Share This