Cecot obre oficina de transició energètica per a les empreses

27/11/2019 | Notícies

La descarbonització i l’aposta per les energies renovables poden reduir costos

L.M. Andrés – Diari de Terrassa, dimecres, 27 de novembre. La patronal Cecot ha presentat la seva nova Oficina per a la Transició Energètica perquè les seves empreses aprofitin l’oportunitat de “ser més eficients, estalviïn i no depenguin tant dels mercats” aprofitant
normatives actuals, i les que vindran progressivament, que potenciaran l’autoconsum i l’ús de fonts renovables i busquen la descarbonització per lluitar contra el canvi climàtic. Així ho va explicar Josep Casas, director comercial de la patronal egarenca, durant un acte organitzat per Cecot sobre la transició energètica vista com una oportunitat per reduir els costos de l’energia, i en el que van participar Manel Torrent, director de l’Institut Català d’Energia (Icaen), Pep Sales, enginyer i doctor per la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC) i Irene Bartol, sòcia del despatx Prat Rubí Advocat. “Volem informar i conscienciar a
les empreses sobre la necessitat i els reptes del canvi climàtic”, va dir Casas.

La nova oficina (www.cecotrenovables.org) disposa d’un equip de professionals especialitzats que oferirà suport aquelles empreses que volen reduir la despesa elèctrica generant la seva pròpia energia. I això es fa perquè el context normatiu està canviant i serà encara més ràpid a partir de l’any que ve quan s’apliquin les noves lleis contra el canvi climàtic que arribaran d’Europa. “Europa ens planteja, va dir Irene Bartol, que ens apoderem i prenguem les nostres pròpies decisions sobre projectes d’estalvi, eficiència o reducció de despeses”.

Per l’esquerra, Pep Sales, Manel Torrent, Antoni Abad i Irene Bartol, a la patronal Cecot. ALBERTO TALLÓN

ASSESSORAMENT

La nova oficina ofereix a les empreses assessorament i suport per triar el projecte d’autoconsum fotovoltaic que més s’adapti a les seves necessitats, ajuts en els tràmits administratius i en la cerca de bonificacions que es vagin publicant, i suport per trobar la millor opció de finançament entre les diferents entitats amb les quals Cecot té acords.

Aquestes instal·lacions, a més de fer servir l’energia solar, una font “gratuïta, inesgotable, neta i respectuosa amb el medi ambient”, redueixin la dependència dels mercats energètics, ofereixen una alta rendibilitat en la inversió (tenen una vida útil molt llarga que revaloren els actius de les empreses), i aconsegueixen més control i estalvi de la despesa energètica. A més contribueix a generar un sistema distribuït de generació elèctrica, un punt clau de les noves normatives, que redueixin la necessitat d’invertir en noves xarxes i minimitzen les pèrdues d’energia pel transport d’electricitat.

Bartol va centrar la seva intervenció en el Clean Energy Package, o el paquet d’energia neta de la Unió Europea que tindrà una transcendència fonamental en el sector elèctric en els pròxims anys. La transició energètica suposa descarbonitzar l’economia en favor de la sostenibilitat ecològica, principalment electrificant l’energia. El creixement econòmic requereix, malgrat ser més eficients, d’un increment del consum energètic que inexorablement passa per ser elèctric d’origen renovable. La Unió Europea sempre s’ha postulat com a líder global per a això, i els compromisos adquirits pels estats membres per a 2030 són tremendament ambiciosos. Segon va dir Irene Bartol, el 2030, la UE vol reduir un 40% els gasos d’efecte hivernacle, que el 32% de les fonts d’energia siguin renovables i millorar un 32,5% l’eficiència energètica. El Pla Nacional de l’Energia espanyol va encara més enllà en alguns aspectes de cara al 2030: 42% de renovables; 39,6% de millora de l’eficiència però rebaixa al 21% la reducció d’emissions. En qualsevol cas, va afegir Pep Sales, “realment s’ha posat la directa, hi ha un procés conscient d’acceleració”.

NOVES COMUNITATS

Tot això implicarà més energies renovables; paper actiu del consumidor; nous usos de l’electricitat; digitalització de les xarxes i manteniment de la seguretat de subministrament. El consumidor i per tant les pimes comptaren amb majors possibilitats com auto consumidor i agregadors, formant part de les noves comunitats energètiques, a més de tota una sèrie de palanques reguladores per facilitar i impulsar la gestió activa de la demanda. I, finalment, més protecció, principalment a través d’un bon ús de les dades.

“Passarem de ser consumidors a generadors. El nostre rol canviarà. Hem de pensar de manera diferent perquè hem de prendre decisions”, va comentar Antoni Abad, president de Cecot, que va presentar l’acte. “El consumidor ara també ha de ser capaç d’aportar serveis de manera particular o conjunta i cobrar per ells, va afegir Sales.

Share This