COP-25 Resultats i valoració

18/12/2019 | Bloc

La cimera del clima realitzada a Madrid (COP25) que va cloure dissabte amb l’adopció d’un acord anomenat “Xile-Madrid Temps d’Actuar”, posa les bases perquè el 2020 els països presentin compromisos de reducció d’emissions més ambiciosos per respondre a l’emergència climàtica.

Us adjuntem la nota de premsa del MITECO amb el resultat de la Cimera, així com un document elaborat per la CEOE amb un resum de valoracions i acords assolits. Entre els principals aspectes, destaquem:

  • Art. 6 sobre mercats de carboni: últim capítol que queda per tancar de l’Acord de París. Finalment, i després de dures negociacions, no s’ha aconseguit arribar a un acord. Els reglaments hauran de negociar-se a la pròxima COP a Glasgow. Els punts de més discussió han estat evitar una doble comptabilitat, incloure els drets humans, o la transferència dels CERs generats en projectes MDL a partir del protocol de Kyoto.
  • Augment dels compromisos: durant el matí del 15 de desembre es va aconseguir aprovar un document on s’insta als països a una ambició climàtica més gran. El document aprovat després de 14 dies de feina es denomina Chile-Madrid Tiempo de actuar i marca les bases perquè l’any vinent, abans de la Cimera del Clima de Glasgow COP26, els països incrementin a l’alça els seus compromisos de reducció d’emissions.
  • Finançament: Els països han acordat dona directrius al Fons Verd perquè ampliï el seu àmbit de finançament, i que, a més de dirigir-se a mitigació i adaptació, per primera vegada destini recursos per les pèrdues i danys que pateixen els països més vulnerables i afectats pels impactes dels fenòmens climàtics extrems. A més, la Coalició de Ministres de Finances per l’Acció Climàtica formada per 51 països, entre ells Espanya, ha signat el Pla d’Acció de Santiago, segons el qual es comprometen a introduir el canvi climàtic en les seves polítiques econòmiques i financeres cap a un creixement baix o nul d’emissions.

La Patronal Cecot, compromesa amb els Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS).

Els Objectius de Desenvolupament Sostenible que marca l’agenda 2030, ens interpel·la també a les organitzacions i empreses perquè emprenguem accions des del sector privat. Els ODS, aprovats per les Nacions Unides el setembre del 2015, són d’àmbit global i d’aplicació universal. 

Durant el 2019, els òrgans directius de la Cecot van decidir adherir-se a l’Agenda 2030 per al Desenvolupament Sostenible i assumir com a propis aquells dels 17 Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) sobre els que pot tenir incidència en la seva condició d’agent social de representació empresarial a Catalunya. Els objectius, dins de l’agenda 2030 impulsada per l’Assemblea General de Nacions Unides, s’estableixen per poder millorar el món. 

COMPROMISOS 2020 DE CECOT PER ASSOLIR ELS ODS 6, 8, 10 i 12

  • Promoure la instal·lació de plaques fotovoltaiques al sostre de les instal·lacions de Cecot de 75 kw.
  • Estudiar de les condicions climàtiques dels espais laborals per regular i temporitzar les temperatures tenint en compte el seu impacte.
  • Estudiar la renovació total o parcial de la flota de vehicles substituint-lo per vehicles híbrids o elèctrics.
  • Donar suport a la Cimera Catalana d’emergència climàtica que organitza la Generalitat de Catalunya.
  • Informar, sensibilitzar i desenvolupar una campanya de conscienciació sobre l’impacte del canvi climàtic en els diferents sectors del teixit empresarial.

Accedeix als Objectius de Desenvolupament Sostenible de la Cecot

Share This