El servei d’assessorament energètic de la Cecot ha contribuït a un estalvi de prop d’un 8% en la factura elèctrica de les empreses assessorades

23/01/2020 | Bloc

En els darrers quatre anys, el servei d’assessorament energètic de la Cecot ha dut a terme un total de 1.779 estudis d’optimització elèctrica, aconseguint prop d’un 8% d’estalvi mitjà anual en la factura d’electricitat de les empreses assessorades.

  • Casas: “amb la posada en marxa de l’Oficina per a la Transició Energètica pretenem anar una passa més enllà i potenciar l’eficiència energètica, les energies renovables i l’autoconsum elèctric entre les empreses del territori”.

El cost de l’energia és un factor clau per la competitivitat de les empreses i l’electricitat a Espanya continua sent de les més cares a Europa. Aquesta realitat, que la patronal Cecot ha denunciat en més d’una ocasió davant els diferents executius del Govern central i davant la mateixa Comissió Europea, va ser motiu de la posada en marxa d’un servei d’assessorament energètic que ajudés a les empreses associades a revisar i optimitzar el consum elèctric i ajudar-les a reduir la despesa de la factura elèctrica.

“A causa dels constants canvis del mercat elèctric s’ha fet essencial per les empreses revisar periòdicament els contractes de subministrament amb les comercialitzadores”, afirma Carles Vidal, assessor energètic de la Cecot, “i aquest és un dels serveis que prestem a l’àrea, les revisions dels contractes permeten saber, entre d’altres, si les empreses tenen les condicions més avantatjoses per al seu volum de consum o si la tarifa contractada s’ajusta a les necessitats productives de l’empresa”.

En els darrers quatre anys, l’àrea d’assessorament energètic ha dut a terme un total de 1.779 estudis d’optimització elèctrica. D’aquests, el 38% es corresponen a empreses amb activitat al sector serveis, un 37% a empreses amb activitat dins del sector comercial i el 25% restant a empreses del sector industrial. L’estalvi depèn de diferents variables per a cada empresa com ara el tipus d’activitat que realitza, el volum de consum elèctric o la tarifa, tanmateix l’àrea d’assessorament sí ha contribuït a un 7,7% d’estalvi mitjà anual en la factura d’electricitat de les empreses assessorades.

L’Oficina per a la Transició Energètica de la Cecot, una passa més cap a l’eficiència energètica empresarial i el compromís Cecot per fer front a la situació d’emergència climàtica.

Atenent a la creixent importància i complexitat de l’àmbit energètic en el sector empresarial i amb l’objectiu d’ajudar a les empreses a fer front als reptes del canvi climàtic, l’Oficina per a la Transició Energètica de la Cecot – OTEC, presta a les empreses tot l’acompanyament necessari per tirar endavant els seus projectes de transformació energètica, assessorant, cercant proveïdors especialitzats o informant dels tràmits administratius i bonificacions, així com en la cerca de finançament entre les diferents entitats amb qui la Cecot té acords. Des de la seva creació, el passat més d’octubre,  més de 50 empreses han confiat en la OTEC de la Cecot per tirar endavant els seus projectes d’autoconsum fotovoltaic.

És molt important que les empreses s’assessorin abans de prendre una decisió” comenta Josep Casas, director comercial de la Cecot i responsable del projecte, “per això, des de l’OTEC comptem amb un equip de professionals especialitzats que ofereix suport a les empreses que volen reduir la despesa elèctrica, millorar la seva eficiència o generar i consumir la seves pròpia energia, reduint la dependència dels mercats energètics amb projectes que avui en dia ofereixen seguretat normativa, alta rendibilitat en la inversió a més de control i estalvi de la despesa energètica a futur”.

És un fet que el context normatiu està canviant i serà encara més ràpid a partir d’aquest any amb l’aplicació de les noves lleis contra el canvi climàtic que arribaran d’Europa. La Unió Europea sempre s’ha postulat com a líder global, fitxant-se pel 2030 la reducció d’un 40% els gasos d’efecte hivernacle, que el 32% de les fonts d’energia siguin renovables i millorar un 32,5% l’eficiència energètica.

El Pla Nacional de l’Energia espanyol va encara més enllà en alguns aspectes de cara al 2030: tot i que rebaixa a un 21% la reducció d’emissions, vol que el 42% de les fonts d’energia  siguin renovables, millorant així un 39,6% l’eficiència energètica.

Aquesta acció té vinculació directe amb els objectius de desenvolupament sostenible número 9, 12, 13 i 17 ja que va orientada a modernitzar la infraestructura i reconvertir les indústries perquè siguin sostenibles, utilitzant els recursos amb més eficàcia i promovent l’adopció de tecnologies i processos industrials nets i ambientalment racionals i aconseguint que tots els països prenguin mesures d’acord amb les seves respectives capacitats (9.4); aconseguir la gestió sostenible i l’ús eficient dels recursos naturals (12.2); millorar l’educació, la sensibilització i la capacitat humana i institucional respecte de la mitigació del canvi climàtic, l’adaptació a ell, la reducció dels seus efectes i l’alerta preventiva (13.3); millorar la coherència de les polítiques per al desenvolupament sostenible (17.14); millorar l’Aliança Mundial per al Desenvolupament Sostenible, complementada per aliances entre múltiples interessats que mobilitzin i intercanviïn coneixements, especialització, tecnologia i recursos financers, a fi de donar suport a l’assoliment dels Objectius de Desenvolupament Sostenible en tots els països, particularment els països en desenvolupament (17.16); fomentar i promoure la constitució d’aliances eficaces en les esferes pública, públic-privada i de la societat civil, aprofitant l’experiència i les estratègies d’obtenció de recursos de les aliances (17.17).

Share This