La compensació pels excedents d’autoconsum serà oficial el pròxim 1 de març

13/02/2020 | Bloc

Les últimes notícies publicades afirmen que, a partir del pròxim 1 de març, els autoconsumidors podran oficialment abocar els excedents que produeixen les seves instal·lacions a la xarxa. L’operador del sistema, Xarxa Elèctrica, ja ha avisat als agents del sector, entre ells, distribuïdores i comercialitzadores, perquè estiguin preparats per a aquesta data en la qual es posen en marxa les modificacions dels procediments d’operació de mesures i de liquidacions adaptats al RD 244/2019.

Han passat gairebé 11 mesos des que el Govern aprovés la nova normativa que derogava el denominat impost al sol, i donava l’oportunitat als autoconsumidors de ser compensats pels seus excedents a través d’una factura neta, i de poder autoconsumir de manera col·lectiva.

Ara, les comercialitzadores es convertiran en els interlocutors amb Xarxa Elèctrica per a informar-los sobre la liquidació d’aquests excedents així com dels canvis que sofreixin les diferents instal·lacions, ja siguin de propietat de la instal·lació, de tipus d’autoconsum, etc.

Mecanisme de compensació
L’operador del sistema elèctric nacional Red Eléctrica de España, va iniciar el passat mes de maig de 2019, a través de la web de l’operador del sistema eSios la publicació diària del preu per megawatt-hora (MWh) amb el qual es compensarà als autoconsumidors que aboquin a la xarxa l’energia excedentària.

L’usuari ha de tenir un contracte de tarifa regulada amb una comercialitzadora de referència i estar acollit al mecanisme de compensació simplificada definida en el Reial decret 244/2019 del 5 d’abril pel qual es recompensa amb una reducció de la factura d’electricitat al autoconsumidor que integri la seva energia generada i no consumida en la xarxa.

Aquest preu, amb el qual es compensarà als autoconsumidors, és el resultat de restar al preu mig horari (basat en el resultat del mercat diari i intradiari per a cada hora del dia) el cost dels desviaments. Per al càlcul d’aquest valor no es tenen en compte els peatges d’accés. D’aquesta manera, els autoconsumidors que aboquin l’excedent de generació renovable en la xarxa, obtindran una reducció sobre la seva factura d’electricitat.

Vols assessorament empresarial? Si estàs pensant en un projecte fotovoltaic per a la teva empresa i no sap per on començar o la inversió que pot suposar, no ho dubtis! contacta amb l’equip d’assessors de l’Oficina per a la Transició Energètica de la Cecot i t’ajudarem.

Notícies relacionades

La compensación por los excedentes de autoconsumo será oficial el próximo 1 de marzo. El Periódico de la Energía.

Share This