La CE presenta la seva llei per a prescindir dels combustibles fòssils en el 2050

05/03/2020 | Bloc

La Comissió Europea ha presentat l’esborrany de la primera llei climàtica de la UE, en la qual estableix l’objectiu d’aconseguir la neutralitat climàtica en 2050, encara que ajorna a setembre d’enguany la revisió a l’alça de l’objectiu de reducció d’emissions contaminants al final d’aquesta dècada.

l’Executiu comunitari es compromet a revisar a l’alça l’objectiu de reducció d’emissions de gasos d’efecte d’hivernacle per a 2030, que actualment està en el 40%, per situar-ho entre el 50% i el 55%. No obstant això, ajorna aquesta modificació a setembre, després d’haver completat abans una anàlisi d’impacte.

Brussel·les ignora així la carta que Espanya i altres onze països en la qual demanaven a les autoritats comunitàries que aquesta revisió tingués lloc al més aviat possible i a tot tardar al juny d’enguany.

La modificació de l’objectiu per a 2030 a més provocarà canvis en altres normatives comunitàries, com la que fixa els objectius de cada Estat membre per al final de la dècada, la que estableix el funcionament del sistema europeu de comerç d’emissions (ETS, per les seves sigles en anglès) i les corresponents als objectius d’eficiència energètica i pes de les energies renovables.

Setembre de 2020 és la data marcada per a revisar l’objectiu de reducció d’emissions de cara a 2030. Serà llavors quan l’organisme explori la possibilitat d’elevar o no la retallada d’emissions de gasos d’efecte d’hivernacle –respecte a 1990– del 40% actual al 50% o 55%. La mesura, anunciada durant la descafeïnada COP25, responia a l’informe de l’IPCC en el qual s’indicava que, per a complir amb l’Acord de París i mantenir l’augment de les temperatures planetàries per sota dels 1,5 °C, aquestes haurien de reduir-se un 45% per a l’any 2030. Ara, la Comissió esperarà a «analitzar els resultats dels Plans Integrals d’Energia i Clima que presentin els països» i, fins a juny de 2021, no s’avaluarà com modificar la legislació actual per a augmentar l’objectiu de reducció d’emissions.

Informació relacionada

Cambio climático: qué está haciendo la UE

Draft Climate Law | REGULATION OF THE EUROPEAN PARLIAMENT AND OF THE COUNCIL establishing the framework for achieving climate neutrality and amending Regulation (EU) 2018/1999 (European Climate Law).

Bruselas presenta la primera Ley climática de la UE: fin de las emisiones para 2050 pero aparca la revisión de 2030 | El Periódico de la Energía

Ley climática europea, un timorato paso hacia la descarbonización | Ethic

Share This