Demanem al Govern que actuï per rebaixar el preu de l’electricitat

13/09/2021 | Bloc, Notícies

  • La Cecot demana a Teresa Ribera que fomenti la implementació de tecnologia en la gestió energètica i sobretot que afavoreixi l’acumulació d’energia. L’acumulació és un element clau per fer baixar els costos elèctrics.
  • La majoria d’empreses de la Cecot no s’han vist afectades per l’increment de preus del mes d’agost ja que compten amb contractes de subministrament elèctric negociats amb les comercialitzadores

L’alt preu de l’energia a Espanya, molt superior al de la mitja europea, “és un tema vell, una reivindicació històrica del sector empresarial per l’impacte directe a la competitivitat de l’activitat productiva”, recorda Antoni Abad, president de la Cecot, “el marc en el que es mou el sistema energètic és caduc i continua fomentant i perpetuant una posició de domini i d’abús de les grans companyies. Amb la implementació de les transposicions de les Directives Europees en matèria de transició energètica abans de finalitzar l’any, aconseguiríem baixar el preu de l’electricitat que, per cert, suposaria un impacte positiu per reduir la inflació”.  

“Més enllà de celebrar i felicitar la Ministra per a la Transició Ecològica i el Repte Demogràfic, Teresa Ribera, pels plans de xoc que ha plantejat, insistim al Govern a que actuï en conseqüència i efectuï un rigorós compliment d’aquestes transposicions, tant pel que fa als terminis d’implementació que marca Europa, com pel que fa a les mesures que contenen en l’àmbit de la transició energètica”. En aquest sentit, la  seva implementació en temps i forma, resoldria dues qüestions que actualment perjudiquen el nostre mercat elèctric:  

  • D’una banda la nova normativa incidirà sobre la mala praxis que suposa l’abús de domini de les grans companyies perquè permetria fer entrar a petits operadors energètics, incrementant així la competència i aconseguint una rebaixa de costos elèctrics.  
  • D’altra banda, com que la demanda energètica actualment és inelàstica, és a dir, que els consumidors consumeixen quan consumeixen, la nova normativa hauria de contemplar mesures per incidir ens els comportaments de consum de manera que siguin més sostenibles i això passa per implementar estímuls i tecnologia en base a l’acumulació d’electricitat. “Creiem que s’ha de desplegar un model de bateries/acumuladors al país, que formi part del sistema energètic i que mitjançant noves tecnologies i l’aplicació d’I+D+i esdevinguin instruments factibles per abaratir el cost elèctric. Per exemple, mitjançant aquests instruments d’acumulació es podria compensar moments de forta demanda i baixa generació d’electricitat”.  

La Cecot considera necessari concretar quan abans la normativa i regulacions en matèria de Canvi Climàtic i Transició Energètica i desplegar-les per tal d’estimular les comunitats energètiques. “És important que, per exemple, les empreses dels polígons industrials puguin esdevenir una comunitat energètica:  generant electricitat mitjançant plaques solars ubicades als sostres de les naus industrials, acumulant i compartint electricitat. Mitjançant noves tecnologies i professionals en el camp de l’anàlisi de dades o la programació, es poden generar serveis de valor afegit de manera mancomunada, introduint al mercat petits gestors energètics que incidirien en una rebaixa del preu”, exemplifica el president de la Cecot, “ i torno a insistir, això suposaria un impacte positiu per rebaixar la inflació”.

La setmana passada la Ministra Ribera també va expressar públicament l’objectiu d’empetitir el mercat majorista. Això implica que es podria obligar els actors dominants del mercat a subhastar energia fora d’aquell mercat a grans consumidors o indústries, per posar dos exemples. Aquesta via aniria en línia amb les transposicions europees en l’àmbit energètic que Espanya haurà d’haver implementat a 31 de desembre d’aquest any i que, des de la Cecot es sospita que, atenent a la tradició d’incompliments reiterats a l’hora de transposar la legislació nacional a la normativa europea, aquestes no siguin una excepció i Espanya acabi tornant a estar sancionada.  Per posar un exemple recent, el 10 de març de l’any passat (2020) va expirar el termini fixat a la Directiva d’Eficiència Energètica d’Edificis (2018/844), publicada el mes de juny de 2018, i que tenia com a objecte facilitar la transformació de tots els edificis en edificis de consum energètic quasi nul. Espanya va incomplir els terminis. Aquesta directiva d’eficiència en els edificis, pendent de transposició a la legislació nacional, obligava entre altres coses a tenir sempre en compte les energies renovables en el càlcul de l’eficiència energètica per a cobrir entre el 50% i el 100% de les necessitats energètiques d’un edifici a partir de 2021, la qual cosa hagués impulsat l’autoconsum.

Així doncs, el Projecte de Llei de Canvi Climàtic i Transició Energètica inclou la transposició parcial de dues directives la Directiva (UE) 2019/944 del Parlament Europeu i del Consell, de 5 de juny de 2019, sobre normes comuns per al mercat interior de l’electricitat i la Directiva 2018/844, del Parlament Europeu i del Consell, de 30 de maig de 2018, que inclou aspectes relacionats amb l’eficiència energètica en general i en els edificis, tal i com s’ha especificat anteriorment. “Unes normatives que, reiterem, haurien d’entrar en vigor a finals d’aquest any i que preveiem que es tornin a incomplir amb la consegüent sanció econòmica per Espanya que acabarem tornant a pagar tots mitjançant els PGE”, conclou Abad.

La majoria d’empreses de la Cecot no s’han vist afectades per l’increment de preus del mes d’agost ja que compten amb contractes de subministrament elèctric negociats amb les comercialitzadores

Malgrat un mes d’agost on el focus informatiu s’ha centrat en l’escalada diària dels preus de l’electricitat, fins a màxims històrics, la majoria d’empreses amb ús intensiu de consum elèctric associades a la Cecot no han experimentat, ni experimentaran els increments del mes d’agost a diferència dels consumidors en tarifa regulada (PVPC). “Aquesta situació es dona perquè la majoria d’empreses mantenen contractes de subministrament a preu fix amb les companyies comercialitzadores. Tanmateix, l’escalada de preus sí que pot tenir un impacte directe per les empreses en el moment que els toqui renegociar els seus contractes de subministrament”, explica Josep Casas, director de l’Oficina per la Transició Energètica de la Cecot.

L’altre element a tenir en compte en la pujada de preu de la despesa elèctrica de les empreses és el canvi de l’estructura tarifaria que va tenir lloc el passat 1 de juny d’aquest any. Les empreses amb molt consum en les hores centrals dels dies laborables, com per exemple els comerços, sí veuran reflectit un increment a la seva factura, en canvi les empreses que puguin consumir en horari nocturn o caps de setmana podran reduir la seva factura. “Intentar traslladar consums d’hores cares a hores més barates i optimitzar la potència son algunes de les recomanacions i actuacions que fem a les empreses des de la Cecot”, informa Casas.

“Acompanyar les empreses per optimitzar i reduir la seva factura de la llum és una tasca que venim desenvolupant des dels serveis d’assessorament elèctric de la Cecot ja fa anys, no és un tema nou per a nosaltres. El cost elèctric és crític per molts negocis i a Espanya el cost de l’energia és molt alt. És per això que, en paral·lel, estem treballant, en col·laboració amb l’ICAEN, en projectes d’autogeneració i autoconsum energètic en naus, en polígons industrials i empreses industrials i sobre tot, de la mà dels ajuntaments estem reivindicant les comunitats energètiques com un factor de sostenibilitat”, conclou el director de l’Oficina per la Transició Energètica de la Cecot. A hores d’ara la Cecot ja treballa amb els ajuntaments de Terrassa, Sant Cugat del Vallès, Matadepera, Castellar del Vallès, Castellgalí, Caldes de Montbui i en breu s’incorporarà Rubí.

Informació facilitada pel departament de Comunicació de la Cecot. Accedeix a la nota de premsa a través d’aquest enllaç.

+ Informació: El Gobierno aprueba el martes la nueva reforma eléctrica.

Share This