Mesures per ordenar i equilibrar la implantació d’energies renovables

29/10/2021 | Bloc, Energia i sostenibilitat, exportacio nova web

DECRET LLEI 24/2021, de 26 d’octubre, d’acceleració del desplegament de les energies renovables distribuïdes i participades.

El nou text, que el Parlament haurà de convalidar en el termini d’un mes, incorpora mesures per ordenar i equilibrar la implantació d’energies renovables, per minimitzar-ne l’impacte social i territorial i també per facilitar la pràctica de l’autoconsum, tant en l’àmbit industrial com en l’àmbit dels edificis residencials plurifamiliars.

Aquest decret és la base “per a la creació d’una energia pública” i “la primera peça per accelerar la transició energètica a Catalunya” a partir d’un nou model energètic més net, sostenible, just i democràtic, que ha de facilitar el compliment de la Llei del Canvi Climàtic segons la qual el 2030 les energies renovables han de suposar un 50% de l’energia elèctrica consumida.  

En els propers mesos, el Govern desplegarà altres iniciatives que conformen el full de ruta presentat la setmana passada pel president Aragonès i la consellera Jordà, com la Xarxa d’Oficines Comarcals de Transició Energètica, el Pla Territorial Sectorial per a la Implantació de les energies renovables, la Llei de transició energètica o la creació de l’energètica pública.  

La modificació del Decret llei inclou la incorporació de mesures i instruments per donar prioritat a instal·lacions d’energies renovables de dimensió petita i mitjana, i perquè tots els projectes d’energia eòlica i fotovoltaica es desenvolupin amb l’acord del territori, de manera que se’n minimitzi l’impacte territorial i social.

Així, el nou Decret llei prioritza el tràmit per a les instal·lacions que connectin a mitja tensió o siguin inferiors a 5 MW de potència, i també s’exigirà als gestors de la xarxa de distribució que justifiquin la denegació de connexió a la xarxa de fins a 25 kV per a aquests projectes.  

El nou text també vol impulsar l’autoconsum a partir d’energies renovables. Per això, les instal·lacions d’autoconsum sense excedents no necessitaran autorització administrativa, i es podran instal·lar presentant només una declaració responsable. Igualment, es redueix a la càrrega documental que requereixen les distribuïdores i comercialitzadores elèctriques per garantir la compensació dels excedents d’instal·lacions d’autoconsum.

Necessites assessorament?

Com a associat o associada a la Cecot disposes d’assessorament personalitzat i gratuït en estalvi energètic i autoconsum fotovoltaic. Fes la teva consulta!

+ Informació: DECRET LLEI 24/2021, de 26 d’octubre, d’acceleració del desplegament de les energies renovables distribuïdes i participades.

El Govern aprova la modificació del decret d’energies renovables per accelerar la transició energètica a Catalunya

Share This