Sector empresarial i transició energètica

07/02/2022 | Bloc, Notícies

La Cecot trasllada a la ministra Ribera algunes de les preocupacions del teixit empresarial en relació a la implantació de les energies renovables a Catalunya.

  • La Cecot va traslladar a Ribera un document amb aspectes que preocupen el teixit empresarial en relació a la transició energètica com ara els costos energètics, la pèrdua de competència del sector elèctric per la desaparició de petites comercialitzadores, els ajuts a la inversió en renovables o la necessitat de definir ajuts a l’eficiència adaptats a la capacitat d’inversió de les pimes.    
  • Casas: “tenint en compte el futur increment de la demanda energètica tant per relocalització d’algunes indústries com per l’electrificació del sector empresarial, és necessari que els agents implicats en la transició energètica tinguem accés a la informació per desplegar projectes de generació locals com de gestió de xarxes intel·ligents per dur a terme comunitats locals d’energia”.

El director de l’Oficina per la Transició Energètica de la Cecot (OTEC), Josep Casas, va participar ahir al vespre de la sessió de treball organitzada pel Partit dels Socialistes de Catalunya, al seu casal Joan Reventós de Barcelona, centrada en la implantació de les energies renovables a Catalunya.

La sessió va comptar amb la participació de la vicepresidenta tercera del Govern i ministra de Transició Ecològica i Repte Demogràfic, Teresa Ribera; la secretària de Transició Ecològica del PSC i diputada al Parlament de Catalunya, Sílvia Paneque; el primer secretari del PSC i cap de l’oposició al Parlament de Catalunya, Salvador Illa i representants d’entitats, associacions, patronals, col·legis professionals, cambres de comerç i empreses del sector de l’energia i la sostenibilitat.

Durant la sessió de treball, Casas va tenir l’oportunitat de traslladar a la Ministra Ribera, i al seu equip, algunes de les preocupacions de la patronal Cecot en relació a la implantació de les energies renovables en el sector empresarial de Catalunya.

El document lliurat contempla, concretament, nou aspectes que la Cecot considera necessari que els executius tinguin en compte en les polítiques de transició energètica, des del punt de vista de l’impacte que aquestes situacions i mesures tenen sobre la competitivitat del teixit empresarial pime i els sectors industrials.

D’entrada, la Cecot planteja la necessitat d’una estratègia d’estat per evitar perdre massa empresarial com a conseqüència dels increments de preus en els mercats energètics mentre avancem cap a la descarbonització de la nostra economia.

Els costos energètics, electricitat, gas, carburants, comencen a ser inassolibles per moltes empreses i comporten un risc real de tancaments per no poder fer front les factures energètiques. A més, s’ha de valorar el fenomen de la retenció de les inversions industrials privades, tant locals com estrangeres que aturen el desenvolupament de nova activitat econòmica.

Un altre aspecte traslladat a la sessió de treball és fet que en els darreres mesos, més de 50 comercialitzadores d’electricitat i gas han fet fallida i a la Cecot preocupa que tornem a un mercat d’oligopoli que no afavorirà un model energètic distribuït on el consumidor participi de forma activa, generant, auto consumint i formant part de comunitat energètiques. “Ens estem trobant amb una situació de pèrdua de competència en el sector elèctric per la desaparició de petites comercialitzadores que s’han vist afectades per l’increment dels preus de l’energia, l’encariment dels avals, impagaments de clients i l’IVA que els ha comportat greus problemes de tresoreria”, afirma Josep Casas.

En l’àmbit dels ajuts, la Cecot ha remarcat la necessitat que el Govern, un cop esgotats els primers fons Next Generation, continuï recolzant les empreses que estan disposades a invertir en renovables i que estableixi ajuts que incentivin a les empreses a invertir en autoconsum fotovoltaic, bateries acumuladores, mobilitat elèctrica, punts de recàrrega i eficiència energètica. 

L’entitat també demana que es continuï promovent mesures de fiscalitat facilitadores a les empreses d’aquestes inversions per reduir la petjada de carboni i ser més eficients i sostenibles. També en relació als ajuts, la Cecot ha demanat que es proposin ajudes a l’eficiència energètica adaptades a la capacitat d’inversió de les pimes ja que, sovint, aquestes empreses queden fora dels ajuts perquè les seves inversions no assoleixen la quantia d’inversió mínima fixada per l’administració.

D’altra banda, una demanda comuna a tots els sectors és la necessària transposició de la normativa europea en matèria de comunitats energètiques. “Més enllà que la transposició ajudi al desenvolupament de la figura de les comunitats locals d’energia, és molt important el paper clau en la flexibilització del mercat de l’energia que aquestes comunitats poden representar en un futur”, planteja el director de l’OTE de la Cecot qui ha afegit que “entre les propostes i reflexions de la Cecot, també hem fet referència a la problemàtica dels 150 milions de m2 de cobertes amb fibrociment a Catalunya que cal substituir abans del 2032 a l’hora que s’han d’assolir els objectius de descarbonització 2030-2050.

Es calcula que entre un 40 i un 50% de les cobertes de les naus en polígons industrials construïts entre els anys 70 i 80 tenen fibrociment i la seva substitució comporta unes inversions elevades”. En aquest sentit, per tal d’agilitar el procés de transició energètica, l’entitat reclama a l’administració el suport i ajuts necessaris per dur a terme els projectes de retirada de fibrociment.

Finalment, altres dels aspectes tractats per l’entitat en el document lliurat a l’equip de Ribera han estat la necessitat d’impulsar, modernitzar, actualitzar i adaptar els programes de formació professional per qualificar tècnics orientats al sector energètic/renovables, així com promoure l’emprenedoria  i la I+D+R en el sector de les renovables i la transició energètica, incrementant ajuts i recolzant el finançament mitjançant el desenvolupament de Plans Estatals específics.

Aval de la gestió de l’Oficina per la Transició Energètica de la Cecot (OTE)

Entre el 2020 i el 2021 l’Oficina per la Transició Energètica ha assessorat més de tres-centes empreses en projectes d’autoconsum fotovoltaic, instal·lant 10MWp en les empreses assessorades. Això suposarà un estalvi de prop més de 26M d’euros a les empreses durant els propers vint-i-cinc anys de vida d’aquests projectes i un estalvi de 3.861 tones/any de CO2 al planeta.

Des del 2020 l’OTE de Cecot també ha assessorat 629 empreses catalanes en l’estalvi de costos energètics assolint la xifra de 550.000€ d’estalvi aconseguit, el que suposa una mitjana d’estalvi total per les empreses del 22% dels seus costos energètics.

L’altra via de treballa de l’OTE de la Cecot passa per l’impuls i desenvolupament de projectes col·lectius de transformació energètica que actualment implica el desplegament de projectes de transició als polígons industrials del Vallès, la zona més industrialitzada de Catalunya i la col·laboració amb 24 ajuntaments del territori.

Document de reflexions i preocupacions empresarials en la transició energètica a Catalunya

Fotografia presa durant la sessió de treball impulsada pel PSC sobre energies renovables

RECULL DE PREMSA

La Cecot trasllada a Teresa Ribera i Salvador Illa les preocupacions per la implantació de les energies renovables
Divendres, 4 de febrer de 2022 – terrassadigital.cat

Cecot avisa que els costos energètics son inassolibles per moltes empreses
Divendres, 4 de febrer de 2022 – monterrassa.cat

Share This