La Cecot presenta una proposta de desburocratització en la tramitació d’instal·lacions d’autoconsum fotovoltaic i demana a la Consellera Jordà, a la DIBA i als consistoris municipals que actuïn amb celeritat

21/07/2022 | Bloc, Notícies

Terrassa, 21 de juliol del 2022. La Comissió d’Energia de la Cecot ha fet arribar aquesta setmana un document-proposta per simplificar administrativament la tramitació d’instal·lacions d’autoconsum fotovoltaic a la Consellera d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, Teresa Jordà, així com a altres instàncies de l’administració pública municipal i supramunicipal. El document recull, d’una banda, la relació d’aquells procediments administratius que a la pràctica representen un endarreriment o una barrera a l’hora de tirar endavant projectes d’autoconsum d’energia elèctrica d’origen fotovoltaic i, d’altra banda, proposa mesures que siguin útils per resoldre les dificultats amb què es troben les persones interessades a tirar endavant aquests tràmits, en el marc d’unes garanties de procediment que compleixin amb tots els requisits que la normativa exigeixi.  

L’objectiu és detectar i posar sobre la taula les problemàtiques concretes amb què es troben les empreses que volen tramitar aquests projectes, concretant la casuística que genera aquestes dificultats i identificant els punts més crítics a resoldre per poder aportar en cada cas una proposta de solució assumible per l’administració o els agents afectats. Tot plegat amb la vista posada en els reptes de la transició energètica i els propòsits que, com a societat, ens hem auto imposat per assolir la neutralitat climàtica el 2050. 

A Catalunya hi ha, segons les darreres dades del registre de la Generalitat, un total de 8.738 instal·lacions de més de 5KW de potència, a més de les instal·lacions considerades d’autoconsum domèstic. El sector dels instal·ladors sosté, però, que si els tràmits necessaris per a la seva legalització fossin més àgils, n’hi hauria moltes més. 

En aquest sentit, preocupa el baixíssim grau de desenvolupament de la generació energètica amb renovables, motivada en molts casos per l’arrelament a una determinada concepció del territori que frena la seva expansió. 

“El teixit empresarial que representem a la Cecot està cansat i avorrit de grans discursos grandiloqüents sobre la necessitat de transformacions i canvis perquè a l’hora de la veritat, quan intenten posar en marxa projectes de transició energètica, topen amb tants impediments i normativa contradictòria que acaben aturats, expressava el coordinador de la Comissió d’Energia i director de l’Oficina per a la Transició Energètica de la Cecot, Josep Casas el mes de maig, quan es va constituir aquesta Comissió presidida per l’advocat Josep Rull, director del compromís verd de Mútua de Terrassa. Casas va reiterar que “els primers temes a treballar per la comissió són els relacionats amb la desburocratització i les normatives europees pendents de transposar. L’objectiu ha estat fer una cartografia de l’àmbit normatiu i de la tramitació, per detectar els principals obstacles i les principals prioritats per definir que li hem de proposar a l’administració que faci per resoldre-ho”.   

Cal plantejar a les institucions responsables del país l’establiment d’un nou marc legislatiu general i normatiu d’urbanisme i ordenació territorial que reculli la realitat actual, tingui visió de futur i defineixi, de forma clara i transparent, les competències que són atribuïdes a les administracions públiques en l’exercici de les seves funcions, per a la tramitació dels expedients d’energies renovables i, de manera especial, a l’administració local en tot allò que afecta l’autoconsum.  

En aquest sentit, la Comissió d’Energia de la Cecot recull en el document-proposta les principals barreres que troben les empreses a l’hora de fer tots els tràmits administratius des de l’inici fins a la legalització final de la instal·lació i ha elaborat propostes de millora en relació: 

  • Als tràmits municipals. Ex. homologar criteris, tràmits i estandarditzar documents; formar els tècnics de tots els ajuntaments, aquí la DIBA pot tenir un paper actiu; articular mecanismes de col·laboració i suport amb organitzacions  municipalistes o institucions supramunicipals per evitar el desbordament de tramitacions en els ajuntaments de municipis petits. 
  • Als tràmits amb la distribució. Ex. Digitalitzar els tràmits, prescindir d’algunes tramitacions en funció de la tipologia de la instal·lació; dotar-se dels mecanismes per millorar la coordinació i comunicació dels diferents agents participants (empresa instal·ladora, distribuïdora, comercialitzadora i Generalitat). 
  • A altres obstacles. Ex. Eliminar la presentació de l’aval en el cas de les instal·lacions d’autoconsum. 

“El debat de les renovables no és un element perifèric, és un element estructural i un dels reptes més importants al que ens enfrontarem com a societat els propers trenta anys. És per això que la Comissió d’Energia de la Cecot vol treballar en aquest àmbit pel benefici de la mitjana i petita empresa i del conjunt de la societat”, conclou Rull. 

Sobre la Comissió d’Energia de la Cecot 

La Comissió d’Energia de la Cecot neix el maig de 2022 amb la voluntat d’impulsar i proposar mesures concretes sobre les grans qüestions que afecten el sector de l’energia amb la vista posada en les necessitats de les mitjanes i petites empreses, i els reptes de la sostenibilitat. Els membres que la componen són: Josep Rull, advocat, exconseller de Territori i Sostenibilitat i president de la Comissió; Manel Torrent a títol particular; Pere Soria, responsable de desenvolupament de negoci de l’empresa Circutor, SA; Esther Izquierdo i Joaquim Daura del CEEC – Clúster de l’Energia Eficient de Catalunya; Jordi Serra del CBC – Clúster Bioenergia Catalunya; Oriol Xalabarder, CEO de l’empresa Electra Caldense, SA; Maria Buhigas, experta en estratègia urbana de l’empresa Urban Facts; Josep Mª Serena expert en medi ambient i energia; Carmen Gimeno i Irene Bartol sòcies del despatx professional Verdia Legal, SLP; David Garrofé de l’empresa Binillum, SL; Carles Vidal de l’empresa The Energy House Group, S.L i Josep Casas, director de l’Oficina per a la Transició Energètica de la Cecot.  

Share This