La Cecot demana la Unió Europea intervenir immediatament el preu del gas per pal·liar les greus conseqüències de la crisi energètica

26/09/2022 | Bloc, Notícies

Terrassa, 26 de setembre del 2022.  Mitjançant una carta signada pel seu president, Xavier Panés, la patronal catalana Cecot ha instat a la Unió Europea i al govern espanyol a intervenir urgentment el preu del gas davant la greu crisi energètica que afecta al continent i que està posant en perill la viabilitat de les empreses catalanes i minvant el poder adquisitiu dels ciutadans. Els portaveus empresarials dels diferents sectors d’activitat representats per la Cecot defensen i reclamen una intervenció immediata sobre el preu del gas com a principal causant de l’augment de preus del mercat.

Les mesures impulsades per l’executiu espanyol aprovades per la UE no han tingut l’impacte mínim necessari en les factures i les empreses alerten que l’anomenada “excepció ibèrica”, ha suposat només entre un 10% i 20% de reducció de costos energètics, una reducció poc significativa envers la pujada exponencial de la despesa.

Les empreses del sector industrial esgrimeixen que han vist multiplicada per quatre, si no per més en alguns casos, la seva despesa elèctrica i en cas del gas s’ha arribat a multiplicar per deu el preu de factura, una situació que amenaça la viabilitat de moltes de les empreses catalanes. És per això que la Cecot continua insistint a les autoritats competents la implementació urgent de mesures que alleugereixin la despesa energètica, a banda d’una reforma en profunditat del mercat elèctric.

“Mentre es decideix com han de ser en un futur els mercats de l’energia, cal intervenir el preu del gas que és el veritable culpable de la crisi energètica actual. Necessitem que els nostres governants estatals i europeus actuïn de forma immediata amb mesures que tinguin un efecte contundent i molt a curt termini durant aquests últims mesos de 2022 si volem evitar el tancament de produccions al nostre territori“, declara el coordinador de la Comissió d’Energia i director de l’Oficina per a la Transició Energètica de la Cecot Josep Casas.

L’alentiment de les propostes europees no dona resposta a la situació d’emergència que denuncien les empreses

Brussel·les planteja establir uns ingressos màxims de 180€/MWh a les generadores d’energia elèctrica que utilitzen energies inframarginals (eòlica, solar, biomassa i nuclear). Una mesura que pot tenir un efecte positiu en països com França o Alemanya on el preu mig, segons el mercat de futurs per al tercer trimestre, marca preus de quasi 800€ i 600€/MWh respectivament. Considerant que el preu mitjà del mercat elèctric espanyol ha estat des de principis d’any de 194 €/MWh, la Cecot creu que els efectes d’aquesta mesura no seran suficients per garantir uns costos energètics assumibles. Recordem que el 2020 el preu mitjà anual del mercat a Espanya va ser de 34,17€/MWh, és per això que la patronal considera que els efectes de reduir els ingressos màxims a les generadores d’energia a 180€/MWh tindrà un efecte inapreciable a les factures de les empreses catalanes.

La UE també planteja implementar un impost temporal sobre els guanys generats per les elèctriques amb activitats fòssils l’any 2022 que superin en un 20% els beneficis mitjans dels tres anys anteriors. Segons la Comissió Europea, l’impost es podrà destinarà als consumidors d’energia, les llars en situació de vulnerabilitat, les empreses en dificultats, les indústries intensives en energia, els projectes transfronterers, el finançament ordinari de mesures d’ocupació o de protecció de les inversions en energies renovables i en eficiència energètica. Es desconeix però qui seran els receptors d’aquests diners i com i quan es distribuiran, està clar però que aquesta mesura difícilment tindrà un efecte immediat en les factures de les nostres empreses. 

A les anteriors iniciatives es suma el fet que la Unió Europea vol obligar els estats membres a reduir un 10% el consum elèctric total i un 5% en les hores punta. Ara bé, tampoc ha establert criteris tècnics ni un control d’aplicació d’aquesta reducció. No sabem a hores d’ara com es podrà fer efectiu el control de l’aplicació d’aquesta mesura, ni amb quins criteris tècnics es valorarà aquesta reducció.

“Tot plegat massa dubtes per l’emergència que representa per totes les empreses l’actual situació dels mercats de l’energia. Estarem atents a la reunió de tots els ministres d’energia de la UE convocada per al 30 de setembre i esperem que la demanda d’intervenir el preu del gas s’escolti, s’analitzi, es debati i s’aprovi”, conclou Casas.

Sobre l’Oficina per la Transició Energètica de la Cecot (OTEC)  

La Cecot va posar en marxa l’Oficina per a la transició energètica a finals de l’any 2019 com a instrument al servei d’empreses, ajuntaments i altres entitats per promoure la transició energètica. L’objectiu final de l’OTE és impulsar un nou model energètic més net; més sostenible; més distribuït i més competitiu per les empreses que l’actual.   

Des dels seus inicis ha assessorat a més de 1.000 empreses i ha assessorat en més de 450 projectes de consum fotovoltaic. Uns projectes que s’han convertit en més de 100 instal·lacions que representen un estalvi conjunt de 44 milions d’euros en els 25 anys de vida de les plaques fotovoltaiques instal·lades. Pel que fa a la petjada de carboni, aquestes instal·lacions redueixen 3.861 tones de CO2 cada any. Des de l’any 2020 l’oficina ha aconseguit també assessorar prop de 650 empreses en estalvi energètic amb un import anual de 550.000 euros  pel conjunt de les empreses assessorades.   

Share This