Perspectives del mercat de l’energia. Horitzó 2023

12/01/2023 | Bloc, Notícies

Només assolirem la transició energètica si la UE pren mesures en conjunt

  • Els experts en l’àmbit energètic Pep Salas, Antoni Llardén i Jordi Dolader reflexionen a la Cecot sobre l’evolució dels mercats de l’energia per 2023.
  • Rull: “ara hi ha un element absolutament peremptori, immediat, que és poder fixar algun tipus d’horitzó en relació als mercats energètics que ho determinen tot. I que, de fet, és un element que tothom sap que s’ha de corregir, que s’ha d’esmenar, que s’ha de reorientar a nivell de Catalunya, a nivell d’Espanya però, sobre tot, a nivell d’Europa”.
  • Enguany la UE ha de fer front a la reforma del mercat elèctric. Hi ha un punt de consens en transformar el mercat marginal en un mercat dual però cal veure en quins termes es pot plantejar el desenvolupament.

Terrassa, gener de 2023. La situació energètica en els darrers 18 mesos ha estat marcada per una dinàmica frenètica de canvis i de nova regulació que s’han vist excepcionalment accelerada per circumstàncies conjunturals com la irrupció de la Covid19 o la guerra d’Ucraïna.

“Vam crear una comissió d’energia per fer reflexió estratègica”, explica el president de la Comissió d’Energia de la Cecot, Josep Rull, “tanmateix, l’any 2022 hi ha hagut unes turbulències que ho han superat absolutament tot. De les profecies que s’havien fet, la que ha desbordat amb escreix les previsions inicials ha estat, sens dubte, el preu del gas. Ens havíem imaginat moltes coses, però el preu del gas a aquests nivells ha superat qualsevol perspectiva”. Des de la Comissió d’Energia es va entendre que calia donar resposta ràpida al neguit del teixit empresarial del territori i decideix organitzar una jornada per entrar a fons en el tema dels mercats elèctrics. “La resta de temes són importants i són estratègics de país”, argumenta Rull, “com el desplegament de les energies renovables, el compromís en la lluita contra el canvi climàtic o la transició energètica en el sentit més ampli del terme. Però ara hi ha un element absolutament peremptori, immediat, que és poder fixar algun tipus d’horitzó en relació amb els mercats energètics que ho determinen tot. I que de fet, és un element que tothom sap que s’ha de corregir, que s’ha d’esmenar, que s’ha de reorientar en l’àmbit de Catalunya, en l’àmbit d’Espanya però, sobretot, pel que fa a Europa”.

L’actual crisi energètica i el seu desenvolupament a futur és, sens dubte, un dels factors més rellevants en el desenvolupament de l’economia per l’any 2023. Aquesta situació ha posat de manifest l’efecte de l’evolució dels mercats de l’energia en la nostra economia i la importància de factors com el marc regulador, el preu del gas o la necessitat d’unes polítiques energètiques que s’adaptin a la situació de present i futur d’aquest sector. L’alt grau d’incertesa en el context socioeconòmic, geopolític i empresarial és global, però si hi ha un factor comú que sabem que impacta directament en tots ells és el preu de l’energia i les seves repercussions. El moment actual fa difícil dibuixar unes perspectives per 2023 que ajudin a orientar la presa de decisions i és, sota aquesta premissa, que la Comissió d’Energia de la Cecot ha organitzat una sessió de treball amb tres experts en el seu àmbit com són el conseller de la CNMC, Pep Salas, el president d’ENAGAS, Antoni Llardén i l’enginyer Jordi Dolader. Els ponents han compartit amb els nostres associats la seva visió professional sobre d’on venim, què està passant i què hauríem de fer de cara el futur per abordar la transició energètica en resposta tant a la crisi climàtica, com a la crisi energètica. Durant les dues hores en què s’ha desenvolupat la sessió, els tres ponents han realitzat un recorregut en el temps, des de la liberalització dels mercats de l’energia al món, fins a la crisi de preus actual, els efectes de la guerra a Ucraïna o les infraestructures previstes a Europa per la canalització de gas o d’hidrogen verd i han donat resposta als dubtes plantejats pels assistents.

Share This