Calcular i reduir la petjada de carboni és fer de la necessitat virtut

02/03/2023 | Bloc, Notícies

Segons el Pacte Verd Europeu el teixit empresarial ha de reduir les seves emissions l’any 2030 un 55% respecte a l’any base. El principal propòsit és el de pal·liar i actuar proactivament davant la situació d’emergència climàtica en què ens trobem i, sobretot, en la que es preveu que ens trobarem en els pròxims anys.

És per aquest compromís que cada vegada més, administració, organitzacions i ciutadania tenen en consideració els aspectes ambientals en les seves preses de decisions, i entre els diferents indicadors, les emissions de gasos d’efecte hivernacle (GEH) són el que major rellevància està adquirint darrerament i que relacionem amb la petjada de carboni. Aquest és un terme utilitzat per descriure la quantitat de GEH que són alliberats a l’atmosfera a conseqüència d’una activitat determinada, ja sigui en la fabricació d’un producte, en la prestació d’un servei, o en el funcionament d’una organització.

La petjada de carboni és un indicador calculat amb metodologies estandarditzades i amb una unitat comparable (les emissions de CO2 equivalent) amb el que les empreses poden saber a cada moment el seu impacte en matèria de canvi climàtic. I esdevé una eina molt útil per desenvolupar un pla d’acció climàtica amb uns objectius i un full de ruta enfocat a reduir al màxim les emissions, dissenyar estratègies de descarbonització i optimitzar la gestió energètica de les organitzacions. També és la forma en què es pot demostrar l’acompliment de les creixents normatives en matèria de canvi climàtic i, alhora, donar resposta a les exigències dels diferents actors que formen part de la cadena de valor dels productes i serveis.

Així doncs, calcular la seva petjada de carboni permet a les empreses gaudir del valor afegit que suposa ser social i ambientalment responsable i estar alineat i compromès amb els objectius de desenvolupament sostenible (ODS), ser més eficients, assolir nous avantatges competitius, millors puntuacions en licitacions, obrir-se a mercats més exigents en requisits mediambientals, estar preparat per futures normatives cada cop més exigents i contribuir en la lluita contra el canvi climàtic.

I és per promoure i per acompanyar les empreses en aquest propòsit, que entitats com la Cecot les ajudem a calcular la seva petjada, a acreditar-la oficialment i a definir accions complementàries a la reducció d’emissions mitjançant projectes mediambientals destinats a augmentar la capacitat de pulmó del planeta.

Elisabeth Garcia

Ambientòloga i tècnica

de la Oficina per la Transició Energètica de la Cecot

Share This