L’enginyer i expresident del Consejo de Seguridad Nuclear de España, Josep Maria Serena, assumeix la presidència de la Comissió d’Energia de la Cecot

28/05/2024 | Bloc, Notícies

  • Serena acumula una dilata trajectòria professional en l’àmbit de l’energia i el medi ambient entre la que destaca el seu càrrec de president del Consejo de Seguridad Nuclear de España.   
  • La Comissió d’Energia actuarà sota cinc eixos de treball: la simplificació administrativa, la gestió de la xarxa de distribució i transport, la prospectiva energètica, el seguiment del Pla Nacional Integrat d’Energia i Clima (PNIEC), l’economia circular i la gestió de l’aigua. 

Terrassa, 28 de maig de 2024. A principis del mes d’abril, l’enginyer industrial Josep Maria Serena va assumir el càrrec de president de la Comissió d’Energia de la patronal Cecot prenent el relleu de Josep Rull, qui va posar el càrrec a disposició de la Cecot per tal de concórrer a les eleccions catalanes del mes de maig.

Josep Maria Serena assumeix la presidència de la Comissió d’Energia amb una extensa experiència en el camp de l’energia i el medi ambient. Doctor enginyer industrial, amb un màster en gestió ambiental, Serena va iniciar la seva trajectòria muntant una entitat col·laboradora del Ministeri d’Indústria des de l’Escola d’Enginyers Industrials de Barcelona, avui de Catalunya, on també va exercir com a professor. Posteriorment, va ocupar el càrrec de cap de servei de control ambiental de l’Àrea Metropolitana de Barcelona i posteriorment va assumir la resta de serveis. L’any 1993 va fundar la seva  pròpia empresa dedicada a l’àmbit ambiental i energètic, i en els darrers anys ha estat president del Consejo de Seguridad Nuclear de España.

Actualment Serena és president i conseller delegat d’AUMA Consultors en medi ambient i energia, SL però la seva experiència i trajectòria professional suposa un intangible de gran valor per a la Comissió i és que, entre altres càrrecs, ha ocupat el lloc de president de la Comissió de Medi Ambient del Col·legi d’Enginyers Industrials de Catalunya; ha estat membre del Consell Assessor per al Desenvolupament Sostenible; consultor per al Global Environment Facility (GEF) i també per a l’Institut Nacional per a la Seguretat i Salut Ocupacional (agència federal dels Estats Units); així com consultor del programa de la Unió Europea CETREGIO (Col·laboració entre regions europees i xineses).

Amb una visió de lideratge col·legiat, Serena ha expressat el seu compromís de ser un membre més de la Comissió d’Energia. Així mateix, ha manifestat la seva intenció de  “representar la Cecot i recolzar l’Oficina per la Transició Energètica de la Cecot, en l’àmbit de la consultoria i l’enginyeria ambiental, treballant en estreta col·laboració amb els membres de la comissió per millorar l’eficàcia de l’OTEC en l’àmbit energètic”.

Pel que fa als objectius durant el seu mandat, Serena ha marcat una presidència col·legiada per poder abastar les necessitats empresarials, “especialment les relacionades amb la petita i mitjana empresa, per ajudar-les a resoldre els seus problemes de sostenibilitat i energia”. En segon lloc, té l’objectiu de situar la Cecot com a organisme de referència per a la petita i mitjana empresa davant dels òrgans que elaboren lleis i plans, assegurant que aquests òrgans realitzin una consulta a la Comissió de la Cecot  prèvia a l’elaboració de qualsevol normativa. I, finalment, vol convertir la Comissió d’Energia en un espai de reflexió sobre energia i sostenibilitat a Catalunya.

La Comissió d’Energia, constituïda el juny de 2022, s’ha consolidat com un òrgan consultiu de la patronal, integrant experts de diverses àrees i perfils professionals que analitzen i debaten mensualment sobre les grans qüestions que afecten la transició energètica, especialment del sector empresarial, amb l’objectiu d’aportar opinió, visió i recomanacions a la política energètica i a la lluita contra el canvi climàtic a Catalunya. 

De fet, Serena ha avançat que la des de la Comissió s’han constituït recentment cinc grups de treball diferenciats que inclouen la simplificació administrativa, la gestió de la xarxa de distribució i el transport, el seguiment del Pla Nacional Integrat d’Energia i Clima (PNIEC) i la prospectiva energètica.

“També estem abordant la qüestió de l’aigua, un dels reptes que afrontarem en els pròxims anys, i estem fent avanços en economia circular, especialment en la recuperació del fibrociment de teulades, baixants i dipòsits arreu de Catalunya”, ha subratllat el nou president.

Serena ha destacat que, a més dels tres objectius principals, “des del punt de vista del servei als nostres associats, estem treballant en tres àrees clau. En primer lloc, estem compromesos a conèixer a fons les legislacions i els plans que poden afectar els socis de la patronal. En segon lloc, estem representant els interessos de la petita i mitjana empresa davant dels organismes pertinents, assegurant-nos que les seves necessitats siguin escoltades. I finalment, estem facilitant la transferència de coneixement i la informació rellevant per a tots els membres, amb l’ajuda de l’OTEC”.

El nou president ha reafirmat el compromís de la Comissió d’Energia a servir com a plataforma d’anàlisi i divulgació, identificant palanques de canvi per a una transició efectiva del mercat energètic i assenyalant factors determinants per al desenvolupament econòmic i social.

Share This